Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Open Source ftW~

We <3 Open Source... Γιατί? Για ένα σωρό λόγους.
Φαντάσου ότι υπάρχει ένα μανάβικο που πουλάει φρούτα και λαχανικά με αντίτιμο ένα χρηματικό ποσό ( not that hard to imagine huh? :P ). Φαντάσου τώρα ενα μανάβικο λίγο πιο κάτω απο το γνωστό σου, όπου τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα ίδια αλλά είναι δωρεάν. Και όχι απλώς δωρεάν - ο παραγωγός δεν είχε ποτέ στόχο το κέρδος και είχε εξ αρχής σκοπό να τα διαθέσει δωρεάν, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ακόμη, αν ρωτήσεις τον πρώτο μανάβη πως δημιουργήθηκαν τα προιόντα του, δεν θα σου δώσει απάντηση, ενώ ο δεύτερος όχι μόνο θα σου πεί πως φτιάχνονται, όχι μόνο θα σου δείξει πώς φτιάχνονται, αλλά θα σε παρακινήσει κιόλας να κάνεις και εσύ το ίδιο.
Ναι, ίσως όχι το καλύτερο παράδειγμα, αλλά την ουσία πιστεύω την πιάνουμε. Αν ο κόσμος λειτουργούσε όπως το open source, τότε θα είχαμε μια ιδανική κοινωνία όπου ο καθένας θα είχε πρόσβαση σε ότι ήθελέ και θα μπορούσε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Λίγο ουτοπικό, I know, αλλά σοβαρά τώρα, ποιός δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο ? ( Ντάξ, όλοι ξέρουμε μερικούς, αλλα screw them...let them eat war).
Επιπλέον, πόσοι απο τους προγραμματιστές\developers\geeks\nerds\computer enthusiasts κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και νιώθουν καλά μέσα τους όταν χρησιμοποιούν λογισμικό κλειστού κώδικα? Get real brothers - μα δεν υπάρχει καθόλου ιδεολογία? Όχι ? ΚΑΚΩΣ !
Βέβαια, ωφείλω να ομολογήσω,  ότι υπάρχει μια μεγάλη κινηση προς το open source μέχρι και απο κυβερνητικές οργανώσεις και αυτό μόνο χαρούμενο μπορεί να κάνει κάποιον. Unfortunately, σε μερικές χώρες ακόμα πέφτουν μίζες απο επιδοτήσεις και τρώνε λεφτά φτιάχνοντας κάτι projects που κάνουν μέχρι και παιδιά δημοτικού με βασικές γνώσεις GW Basic να γελάνε! Αλλά που θα πάει, θα αλλάξει και αυτό.

Ελπίζουμε σε εναν bug-free κόσμο. Σαφώς τίποτα δεν γίνεται τέλειο σε μια μέρα. Γι'αυτό debug, debug και πάλι debug...και όσο αντέξουμε... 

2 σχόλια: